víztisztító

Azoknak, akik már hallottak az otthoni ivóvíztisztítókról, biztosan ismerik az egyes szűrési eljárásokat, így a készülék típusokat is. A konyhai ivóvíztisztítók két nagy fő csoportra oszthatóak a végtermék, azaz a tisztított víz tekintetében: 1. ozmózis, 2. aktív szenes készülékek. Az hogy mely típust választjuk családunk számára, bizony sokszor a véletlenen múlik. De nézzük csak, mit kell tudni ahhoz, hogy a döntésünk a megfelelő és egyben elengedhetetlen ismeretek alapján történjen meg. Az ozmózis eljárás egy soklépcsős szűrési eljárás, amelynek fő szűrője az ozmózis membrán. Talán a leghatékonyabb napjainkig és ez sokakat félrevezet a választásban, mivel azt gondolják, hogy a lehető legjobban megtisztított víz a legjobb számukra. Ez azonban nem igaz. Az ozmózis víztisztítók elsősorban azon országokban történő használatra lettek kifejlesztve, ahol a tengervízből szükségszerű ivóvizet varázsolni egy olyan kompromisszumos döntésen át, hogy a végtermék egy közel desztillált vízzel egyenértékű víz lesz. Ez lényegében annyit jelent, hogy minden, az emberi szervezet számára fontos ásványi anyag is eltűnik a vízből, az eredmény egy mondhatni halott víz lesz, amelyet a szervezetünk nem , vagy alig tud hasznosítani. Van ahol ez megfelelő megoldás, európai viszonylatban azonban fokkal praktikusabb megoldás is létezik: ez a víztisztítás aktív szén segítségével. Hosszú évtizedek óta ismert és jól bevált módszer, igen hatékonyan lehet segítségével a csapvizet utó tisztítani. Minőségi aktív szén esetén 100%-os hatékonysággal eltűnik a klór és sok-sok más méreganyag. Egy igen tiszta ivóvíz a végeredmény, amelyben ott vannak a szervezetünknek fontos ásványi anyagok, nem kérdés tehát, hogy melyik a célszerű megoldás.